Home » Ricketts » 1915 Pension

1915 Pension

Not only are marriage records one of the treasures found in military pension files, but so are names and birthdates of the children. Below is a transcription of a 1915 affidavit submitted by James M Ricketts as part of his pension applications.

Department of the Interior
Bureau of Pensions

Sir: Please answer, at your earliest convenience he questions enumerated below. This information is requested for future use, and it may be of great value to your widow or children. Use the inclosed envelope, which requires no stamps.
Very Respectfully
G M Sltz[aberg]

James M Ricketts
Vernon Kansas
361910 Act May

No. 1. Date and place of birth? Answer. Clinton CO. Ind
The name of organizations in which you served? Answer. Co K 7 Indiana Calvry

No. 2. What was your post office at enlistment? Answer. Burlin Clinton Co. Ind

No. 3. State your wife’s full name and her maiden name. Answer. Rachel Elmeda Christy – Ricketts

No. 4. When, where nd by whom were you married? Answer July the 12th 1866 Dr. Gosset

No. 5.Is there any official or church record of your marriage? __ If so, where? Answer. The official record, should be at Frankfort Ind

No. 6. Were you previously married? If so, state the name of your former wife, the date of the marriage, and the date and place of her death or divorce. If there was more than one previous marriage, let you answer include all former wives. Answer. No.

No. 7. If your present wife was married before her marriage to you, state the name of her former husband, the date of such marriage, and the date and place of his death or divorce, and state whether he ever rendered any military or naval service, and if so, given name of the organization in which he served. If she was married more than once before her marriage to you, let your answer include all former husbands. Answer. Never married before

No. 8. Are you now living with your wife, or has there been a separation? Answer. Living together yet

No. 9. State the names and dates of birth of all your children, living or dead. Answer
Francis Artliissa Born 1868 Apr 7th
Hulda May Born Apr 24th 1870
Annabelle “ Nov the 9th 1871
Dasie Pearl “ July the 29 1873
Manford “ March the 17 1875
Charles “ June the 17 1877
Dor& Mini born Oct the 7 1880 diseased in year 1881

Date April 3 1915

(Signature) James M. Ricketts